lördag 20 april 2013

Svar från IKEA

Jag mejlar Ikea om en hel drös med möbler och saker vi har här hemma och frågar om de innehåller något av ämnena från kanditatförteckningen. Med standardbrevet från Kemikalieinspektionen tar det inte särskilt lång tid. Brevet finns här (den gula rutan i texten): http://www.kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/Konsumenter-har-ratt-till-information-om-farliga-amnen-i-varor/

Jag får svar på kortare tid än 45 dagar och så här lyder svaret:

"Hej,
Tack för ditt mail.

IKEA har fasat ut ftalater i sortimentet på grund av att de kan ha negativ hälsoeffekt. IKEA använder inte flamskyddsmedel.

Kunder ska alltid vara övertygade om att IKEA produkter är säkra och hälsosamma. IKEA vill minimera eller helt avstå från användning av kemikalier och ämnen som kan vara skadliga för människa och miljö.
På IKEA välkomnar vi EU REACH lagstiftning om kemikalier och substanser. Lagstiftningen är helt i linje med vårt förebyggande arbete med kemikalier. Alla produkter på alla marknader, skall uppfylla restriktioner i REACH direktivet.

SVHC, Substances of Very High Concern, är ämnen med särskilt farliga egenskaper, enligt definitionen i REACH direktivet och kandidatlistan. Dessa ämnen har särskilt farliga egenskaper som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och på miljön. IKEA har beslutat att inte tillåta någon SVHC i våra produkter, dvs. gå längre än REACH.

Produkter från IKEA skall vara säkra att använda. Alla IKEA produkter är testade och uppfyller den strängaste tillämpbara lagstiftningen som finns på våra försäljningsmarknader. Som global detaljist övervakar vi kontinuerligt lagar och normer och säkerställer att våra produkter följer befintliga och nya krav.

Vi tillämpar försiktighetsprincipen när det gäller kemikalier och vi ger begränsningar i en intern specifikation över kemiska föreningar och ämnen. Tillsammans med material- och produktspecifikationer och övriga krav utgör detta ett bindande kontrakt med våra leverantörer. För att följa upp att kraven följs genomför vi slumpmässiga kontroller där produkterna testats av tredje parts laboratorier (oberoende ackrediterade testlaboratorier). Emellertid är det inte möjligt att testa och garantera varje enskild produkt.

Vi märker våra produkter med IKEA logotypen eftersom vi vill att våra kunder skall veta att det står för produkter som är säkra att använda och producerade med respekt för människa och miljö.

Om du är intresserad av att läsa IKEA allmänna riktlinjer för hållbara och hälsosamma produkter, läs vår Hållbarhetsrapport för 2012 (Sustainability report 2012) som finns att ladda ner från vår hemsida, www.ikea.se."

Ikea använder alltså inte ftalater eller flamskyddsmedel alls. Heja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar